Yunus Emre Vakfı'nda naylon fatura skandalı büyüyor
Yunus Emre Enstitüsü'nün eski yöneticilerine yönelik yolsuzluk skandalında sular durulmuyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Yunus Emre Enstitüsü'nün eski yönetimine yönelik düzenledikleri operasyonda 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Ancak eski Başkan Prof. Dr. Şeref Ateş evinde bulunamadı.
Gözaltına alınanlar arasında bazı şirket sahiplerinin yanı sıra vakıf çalışanları da yer alıyor. Soruşturma, haksız kazanç ve naylon fatura iddiaları üzerine genişletildi. Yunus Emre Vakfı'ndaki yolsuzluk skandalı, kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığı konusunda tartışmaları gündeme getirdi.
Skandalın ardından Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcıları Rahmi Göktaş ve Abdullah Kutalmış Yalçın istifa etti. Rahmi Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş'ın eşi; Abdullah Kutalmış Yalçın ise MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın oğlu. Bu istifaların vakıf yönetimi tarafından talep edildiği iddia ediliyor.
YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA
Yunus Emre Enstitüsü'nden soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, "Yunus Emre Enstitüsü'nde mali konulara ilişkin bazı işlemlerle ilgili şüpheler üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talimatıyla bir inceleme süreci başlatılmıştır. Bu kapsamda, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 2024 yılı Haziran ayında, başta eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personeli görevden alınmış, ardından Temmuz 2024 itibarıyla teftiş süreci başlatılmıştır. Teftiş aşamalarının ardından sürecin şeffaf ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla başkan yardımcıları kendi talepleri doğrultusunda görevlerinden ayrılmıştır. Yürütülen teftiş sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, 23 Aralık 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi.
FATURALARLA İLGİLİ TESPİTLER NEYDİ?
Aktarılana göre açıklama istenen faturalarla ilgili tespitler şöyle:
Rematek İnşaat Şirketi’nin 2022 ve 2023 yıllarında gerçek anlamda ticari bir faaliyetinin bulunmadığı, düzenlediği tüm faturaların sahte belge niteliğinde olduğu belirlendi. Bu şirket 2022 ve 2023 yıllarında Yunus Emre Vakfı’na çok sayıda fatura kesti. Kurumunuz adına düzenlenen fatura asıllarının, bu faturalara ilişkin ödeme belgelerinin (dekont, çek, senet vb.) ve ilgili yıllar yevmiye defterlerinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Yine bahsi geçen firmadan yapılan fatura içeriği alışların ne şekilde alındığı, kiminle muhatap olunduğu, nerde kullanıldığı gibi hususlar hakkında bilgi verilmesini talep ediyoruz. Çelikkaya Organizasyon İnşaat isimli şirketin kuruluş tarihinden itibaren düzenlediği faturaların tamamının herhangi bir mal teslimi ve/veya hizmet ifasına dayanmayan, komisyon karşılığı düzenlenmiş sahte faturalar olduğu tespit edildi. Şirketin 2021 ve 2022 yıllarında kurumunuz adına düzenlenen fatura asıllarının, bu faturalara ilişkin ödeme belgelerini ibraz edip bilgi veriniz.
Vergi mükellefi Ali Fide’nin 05 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığı, 2021 yılında sahte belge düzenleme faaliyeti ile iştigal ettiği herhangi bir gerçek faaliyetinin olmadığı bu nedenle bu tarihlerde ya da sonrasında düzenlediği tespit edilen tüm faturaların gerçek bir mal teslimi veya hizmet ifasına dayanmayan sahte belgeler mahiyetinde olduğu belirlendi. Ali Fide tarafından 2021 yılında kurumunuz adına düzenlenen fatura asıllarını, bu faturalara ilişkin ödeme belgelerini gönderin.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.