Singapur'da DBS Bank, 3 yıl içinde 4 bin çalışanını işten çıkarıp yapay zeka kullanımını artıracak
Singapur'un en büyük bankalarından DBS, toplamda 4 bin çalışanını işten çıkarmayı planlıyor. Banka işten çıkarılacak çalışanlarının yerine yapay zekayı kullanacağını açıkladı. Banka, yapay zekayla bağlantılı 1000 yeni pozisyon açacak.
DBS Bank Yönetim Kurulu Başkanı Piyush Gupta, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen konferansta işten çıkarmalara değindi.
Gupta, şu an insanların yaptığı bazı işleri yapay zekanın daha fazla üstlenmesi gerektiğini belirterek işten çıkarma planını açıkladı.
DBS yöneticisinin verdiği bilgiye göre banka gelecek üç yılda 4 bin kişiyi işten çıkaracak. Bu da işgücünün yaklaşık yüzde 10'una denk geliyor.
Banka işgücünü azaltacak ancak yapay zekayla bağlantılı olarak 1000 yeni pozisyon olacak.
“İlk kez iş yaratmakta zorlanıyorum”
Gupta, yapay zekânın iş dünyasındaki etkileri konusunda dikkat çeken bir itirafta bulundu:
“CEO olarak geçirdiğim 15 yılda ilk kez iş yaratmakta zorlanıyorum. Şimdiye kadar, hangi işleri yaratabileceğime dair her zaman bir görüşüm vardı. Ancak bu kez, insanları yeniden nasıl yönlendireceğimi söylemekte zorlanıyorum.”
İşten çıkarmalar nasıl olacak?
DBS Bank’tan bir sözcü, işten çıkarmaların ağırlıklı olarak geçici ve sözleşmeli pozisyonlardan olacağını belirterek, “Bu azalma, önümüzdeki yıllarda geçici ve sözleşmeli pozisyonların sona ermesiyle doğal bir süreç olarak gerçekleşecek” dedi.
Bankanın daimi çalışanlarının büyük ölçüde bu kesintilerden etkilenmeyeceği belirtiliyor.
DBS Bank’ın şu anda 8 bin ila 9 bin arasında geçici ve sözleşmeli çalışanı bulunuyor. Toplam çalışan sayısı ise yaklaşık 41 bin.
Bankacılığın geleceği ve yapay zekâ
Piyush Gupta, DBS Bank’ın yapay zekâ konusunda 10 yıldan uzun süredir çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Gupta, “Şu anda 800’den fazla AI modeli 350’den fazla alanda kullanılıyor. 2025 yılına kadar bu teknolojilerin ekonomik etkisinin 1 milyar Singapur dolarını (yaklaşık 745 milyon ABD doları) aşmasını bekliyoruz” dedi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 yılında yaptığı bir açıklamada yapay zekânın küresel iş gücünün yüzde 40’ını etkileyeceğini öngörmüştü.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Çoğu senaryoda, yapay zekâ gelir eşitsizliğini daha da kötüleştirebilir” uyarısında bulunmuştu.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.