Piyasalarda sahte dolar paniği!
Son aylarda gündeme gelen sahte dolar dolaşımı limit artırdı. 50 dolarlık sahte banknotların piyasada kullanıldığı yönünde uyarıda bulunan bankalardan şimdi de 100 dolar için çalışanlara ‘dikkat’ maili gönderildi.
Piyasayı son bir buçuk aydır tetikte tutan sahte 50 dolarların ardından şimdi de sahte 100 dolar alarmı yaşanıyor. Para piyasalarında artan sahte dolarlar paniğe neden oldu.
Bankalar şimdi de sahte 100 dolarlık banknotlar için teyakkuza geçti.
Konuyla ilgili olarak üç bankanın bu hafta personeline ilettiği uyarı mailine ulaşıldı. Uyarı yazısında sahte 100 dolarlık banknotlar aracılığıyla yapılan dolandırıcılık eylemlerinde artış yaşandığına vurgu yapıldı ve şöyle denildi:
“Bilindiği üzere, kısa bir süre önce piyasada dolaşan sahte 50 dolarlık banknot işlemlerinde daha dikkatli olunmasına yönelik bir e-posta iletilmişti. Son dönemde de sahte 100 USD’lik banknotlar aracılığıyla yapılan dolandırıcılıkta artış yaşandığı bilgisi istihbar edilmiştir. Bu itibarla, şubelerimizde fiziki 100 USD’lik banknot işlemlerinde daha dikkatli olunması ve gerekli tedbirlerin alınması hususları önem arz etmektedir.”
ELLE KONTROL EDİP ALIYORUM
Bursa'da kapalı çarşı esnafı Yüksel Durmuş satış yapmadıklarını sadece elle kontrol ederek dolar alımı yaptıklarını anlattı. Durmuş bankaların eski banknotları kabul etmediğini söyledi.
Esnaf, vitrinlerine kabul edilmeyecek sahte banknotları almadıklarını belirten yazılır astı.
SAHTE DOLAR NASIL AYIRT EDİLİR?
Kağıt kalitesi, şekil ve renklerdeki dağınıklıklar sahte doları anlamak için kritik ayrıntılar arasında yer alıyor.
Gerçek doların rengi daha canlıyken sahte dolar daha soluk olabiliyor.
Dolar banknotlarında paraya 45 derece eğimle bakıldığında 100, 50, 20 ve 10 sayılarının renginin bakırdan yeşile dönüşmesi gerekiyor.
Ayrıca doların iki yüzünde de 'intaglio' adı verilen bir baskı tekniği kullanılıyor. Baskı nedeniyle elle kontrol yapıldığında paranın üzerindeki kabartmalar hissediliyor.
Banknotun üretimi sırasında dokusuna işlenen ve yalnızca ışığa tutulduğunda gözlemlenebilen filigran bulunuyor. Bunlar çizgiler, resimler ve sembollerden oluşuyor. Banknotun üzerinde kimin resmi bulunuyorsa bunun bir kopyası da filigran olarak sağ ön yüzde yer alıyor.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.