Mücadelenin adı 8 Mart
Dünya kurulduğundan itibaren kadınlar her alanda kendilerini ispatlamışlardır. Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır. Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909'da New York'ta bir "Kadınlar Günü" düzenledikten sonra,[2] 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesini önerdi. 1917'de Sovyet Rusya'da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bayram oldu. Kadınlar Günü, 1967'de feminist hareket tarafından benimsenene dek ağırlıklı olarak sosyalist hareketler ve komünist ülkeler tarafından kutlandı. 1975'te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 16 Aralık 1977 yılında aldığı kararı ile üye ülkeler kendi geleneklerine ve tarihlerine uygun bir günü Uluslararası Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü ilan etmeye davet edildi.
Türk kadını mücadeleyi hiçbir zaman bırakmamıştır. Kadın hükümdarlar, Osmanlıda padişahlıktan, Kurtuluş Savaşında cephede çarpışan kadınlarımız gibi. MÖ 6. yüzyılda yaşadığı sanılan, Antik Doğu İrani dillerini konuşan Massaget konfederasyonu üzerinde hüküm sürmüş hükümdar Tomris. Osmanlıda Hatice Turhan Sultan, Kösem Sultan'la girdiği güç savaşını kazanarak bir nevi "Osmanlı'nın yeni Padişah'ı" olmuştur. Sadece devlet yönetmekle kalmamış, çok değerli eserleri de fonlayarak ardında büyük bir hazine bırakmıştır. Hatta tarihte kadın başına kaleler yaptıran tek kadın olmuştur.
Kadınların siyasi ve mesleki yaşamda hak iddia etmelerinin örneklerine 1908-1914 yıllarından itibaren rastlansa da, bu alanda önemli gelişmeler ancak 1923 sonrasında Cumhuriyet döneminde gerçekleşme fırsatını bulmuştur. Türkiye'de kadınlar, 1930'da belediye seçimlerinde ve 1934'te genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur.
Osmanlı döneminde saçı uzun aklı sıka diyen erkeklere baş kaldıran bunun üzerine Şüküfezar adlı süreli yayın çıkaran kadınlarımız.
Cumhuriyet döneminde Halde Edip Adıvar, Nezihe Muhiddin, Hafife Jale ismi sayamadığımız birçok kadınlarımız her alanda başarıları bulunmaktadır.
Günümüzde de kadınlarımız hem evde, hem işte, hem de siyasi alanda mücadele etmeye devam ediyoruz.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.