Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki eylül ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı PPK toplantısının ardından politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığını duyurdu.
Son olarak kur şoklarına karşı ekonomiyi daha dayanıklı hale getirmek için rezerv birikimini tarihi seviyeye çıkaran TCMB, bu hamlesiyle TL likiditesinde artışa yol açmıştı. Dün itibarıyla fazla likidite 308 milyar TL’ye çıkarken artan likiditenin etkisiyle gecelik faiz ise yüzde 47,04 seviyesine kadar indi.
Banka mevduat ve konut kredisi faizleri geriledi
Öte yandan, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimi yapılacağı beklentisiyle bazı bankalar da uzun vadeli konut kredisi ve mevduat faizlerinde indirime gitti.
Buna göre bazı kamu bankaları aylık konut kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a çekerken, bazı özel bankalarda da yüzde 3’e yaklaşan oranlar görüldü.
Piyasada faizlerin geri çekilmeye başlamasına rağmen ekonomistlerin politika faizine ilişkin genel beklentisi ise enflasyon hedefindeki kararlılık nedeniyle faizlerin sabit kalacağı yönünde olmuştu.
Foreks'in sonuçlarını açıkladığı faiz beklenti anketi de eylül ayının pas geçilmesinin beklendiğini ancak faiz indirim döngüsüne 2024 yılı içerisinde başlanacağının düşünüldüğünü göstermişti.
Buna göre en erken faiz indirimi bekleyen aracı kurum ekim ayında 250 baz puanlık bir hamle öngören Trive Yatırım olurken, yerli ve yabancı kurumların tahminlerinin medyanı ilk faiz indiriminin kasım ayında beklendiğine işaret etmişti.
"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar vermiştir. Ağustos ayında aylık enflasyona dair göstergeler bir bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim sergilemediği değerlendirilmiştir. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit etmektedir. Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.
İHTİYATLI DURUŞ YİNELENDİ
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir.
Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
İLAVE ADIM VURGUSU
Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.