Borsacıların gözü Japonya'da ....
Fed’in, küresel piyasalarda yaşanan sert düşüş karşında olağanüstü toplantı kararı almasına ilişkin beklenti artıyor. Piyasalarda endişeyi tetikleyense ABD ekonomisinin durgunluğa girme ihtimali.
Fed Temmuz ayı toplantısında faiz indirimi için eylülün işaret edilmesi ve ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklenenden düşük gelmesi sonrasında küresel piyasalarda 'kara pazartesi' olarak adlandırılan bir çalkantı ve çöküş dalgası yaşanıyor. Tokyo’dan İstanbul’a uzanacak şekilde neredeyse her borsada periyodik aralıklarla devre kesiciler kullanılıyor. Özellikle Nikkei 225’te yaşanan düşüş sonrası ABD Merkez Bankası’nın (Fed), olağanüstü çağrı ile acil toplantı yapmasına ilişkin beklenti artıyor.
Fed, Temmuz ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Faiz kararı oybirliğiyle alındı. Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında yaptığı açıklamada verilere bağlı olmayı sürdürdüklerini belirtmiş, Eylül toplantısı için önceden alınmış bir karar olmadığını ancak faizleri düşürme noktasına doğru yaklaştıklarını söylemişti.
Piyasalardan gelen veriler karşında bugün acil olarak toplanacak Fed’den erken bir faiz indirimi beklenmiyor. Uzmanlar Fed’in “gelişmeleri izliyoruz, gereken yapılacak” açıklamasının piyasaları rahatlatacağına işaret ediyor. Fed’den bugün erken bir faiz indirimi beklenmiyor olmakla beraber, piyasa eylüldeki toplantıda olası bir indirim için yüzde 0.25 değil, yüzde 0.50’yi fiyatlamaya başladı.
Japon Borsasının Çöküşü ve Bitcoin: BTC Neden Düşüyor?
İyi ama Japon borsası çöktü diye neden diğer borsalar ve başta Bitcoin (BTC) olmak üzere kripto para piyasası da çöküyor?
BTC fiyatı bu yazı yazıldığı sırada 51 bin dolar seviyesinde işlem görüyor. Ancak sadece birkaç saat önce 50 bin doların altına da düşmüştü. Bu düşüşlerin sadece Japon borsasındaki krizle ilgisi olmayabilir. Nitekim uzmanlara göre, i) Orta Doğu’daki gerilimlerin, ii) FED’in faiz indirmemesinin ve iii) ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri karşılamaması da kripto piyasasının çöküşünde etkili oldu. Ancak yatırımcıların JPY kredilerini kapatmaya yönelmesi kaçınılmaz olarak varlık satışına yol açar ve bu varlıklar arasında Bitcoin de var. Üstelik piyasalara bunca korkunun hakim olduğu bir anda, kripto paralar gibi yüksek volatiliteye sahip varlıklardan büyük miktarda çıkışların görülmesi beklenir. Daha fazla çıkış ise daha fazla paniğe yol açarak kar topu gibi büyüyen bir satış dalgas başlatır.
Bununla beraber, Bitcoin fiyatında daha önce de böyle sert düşüşlerin görüldüğünü ama BTC’nin bu düşüşleri aşarak yeni fiyat rekorları kırdığını unutmamak; orta ve uzun vadeli yatırım stratejilerini bu gerçeği göz önünde bulundurarak planlamak gerekir.
1987 Kara Pazartesi Krizi Nedir?
Gazetelerde ve haber sitelerinde şimdiden “Kara Pazartesi” manşetleri atılıyor. Elbette bu ifade, 19 Ekim 1987 günü yaşanan ve ilk çağdaş küresel finans krizi olarak kabul edilen Kara Pazartesi Krizi’ne bir gönderme.
19 Ekim 1987’de piyasalarda olağanüstü bir satış dalgası yaşanmış; DJIA (Dow Jones Sanayil Ortalaması) endeksi yüzde 22,6 düşüş kaydetmişti. O gün Hong Kong Borsası yaklaşık yüzde 46, Sydney Borsası yüzde 42, Londra Borsası yüzde 27 düştü. Bu, 1928 Büyük Buhranı’ndan beri görülen en büyük krizdi. Ekonomistlerin krizin sebepleri arasında çeşitli finansal kararları ve jeopolitik gelişmeleri gösterdi. Varlık fiyatlarının şişerek balon oluşturması, enflasyonun yükselerek faiz artışlarına neden olması, ABD’de cari açığın artması, program trading ve portföy sigortası bunlar arasında sayılabilir. O dönem borsacılıkta devre kesici uygulamasının (alım satımların kısa süreliğine durdurulması) olmaması ise panik satışlarını hepten artırmış ve bugünkünden çok daha büyük bir borsa çöküşüne yol açmıştı.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.