Ankara'da sahte içkiden ölenlerin sayısı 81'e yükseldi
Ankara'da son 1 ay içinde sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 81'e, soruşturma kapsamında tutuklu sayısı ise 36'ya yükseldi.
Ankara'da sahte içkiden hayatını kaybedenlerin sayısı 63'ten 81'e yükseldi. Soruşturma kapsamında 19 olan tutuklu sayısı da 36'ya yükseldi. 41 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Başkentteki sahte içki faciasında bilanço ağırlaştı ve can kaybı 81'e çıktı. Olayla ilgili şu ana kadar 36 şüphelinin tutuklandığı ve 41 şüphelinin de adli kontrolle serbest bırakıldığı öğrenildi.
Öte yandan soruşturmada da her bir ölümün ayrı bir suç oluşturması nedeniyle iddianamelerin de ayrı ayrı yazılacağı kaydedildi.
Buna göre Adli Tıp Kurumu raporları geldiğinde dosyası tamamlananlar için davaların açılacağı da belirtildi.
Başsavcılıkça iddianamelerin ayrı ayrı yazılacağı belirtilirken, Adli Tıp Kurumundan beklenen otopsi raporunun ardından dava açılacağı öğrenildi.
UZMAN UYARILARI ART ARDA GELDİ
Sahte içkiden dolayı onlarca kişinin hayatını kaybetmesi, sahte içki üretiminde kullanılan metil alkolün ölüme kadar varabilen zararlarını yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, birçok kişinin hayatını kaybetmesine yol açan metil alkolün zararlarına ilişkin soruları yanıtladı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, hastanelerin acil servislerine bu konuda ciddi başvuru olduğunu, ölüm oranlarının artmasını beklediklerini söyledi.
Sahte içkinin piyasaya sürüldüğünü, bunun kullanımıyla ilgili bir salgınla karşı karşıya olunduğuna dikkati çeken Cander, bununla mücadele etmek için piyasanın kontrol altına alınması gerektiğini kaydetti. Etil alkolün içkide, metil alkolün ise sanayide kullanıldığını anlatan Cander, "Normal içkide metil alkol olmaz, zaten zehirli madde bu. Ama iki nedenden oluyor. Bir, ucuz ve yaygın bulunduğu için etil alkol yerine kısmen metil alkol koyuyorlar, tabii tamamen metil alkol koymuyor, etil alkolle karıştırmış oluyor. Ya da evde üretimlerde yanlışlıkla etil alkol yerine metil alkol üremiş oluyor. Bir de bilerek yapanlar var. Bilerek yapanlar, metil alkol ucuz ve yaygın temin edildiği için etil alkol yerine onu kullanıyor. Dolayısıyla metil alkol ve metanol dediğimiz ikisi aynı şey, bunlar insan içtiği zaman zehir. Metil alkolün küçük bir seviyesi dahi çok ciddi zehirlenmelere sebep olabilir" diye konuştu.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.